Kärlek kan inte köpas för pengar men det kan titlar

När Platini och Rudd Völler på sin tid sprutade in mål i VM hade de förmodligen inte en aning om hur den sport som de utövade på ett så bländande sätt några decennier senare skulle börja spruta pengar istället. Spelarlönerna på en månad i dagens fotboll är ungefär desamma som vad den mest lukrativa spelaren på marknaden kostade att köpa för tjugo år sedan. Jag saknar tiden då fotbollens grundämne var ”glädje för sporten” och inte ”pengar för sporten”.

 

Lionel Messi är en av världens bästa spelare någonsin; hans touch med vänsterdojan är som da Vincis touch med målarpenseln. Men frågan vi måste ställa är om hans talang är värd 3,5 miljoner kronor i veckan. På två arbetsveckor har denna 168 cm långe argentinare tjänat ihop lika mycket pengar som många inkomsttagare i Sverige gör under sin livstid. I våra ögon är Joakim von Anka rik men i jämförelse med Messi är han som en gatsopare i New Dehli. Fotbollens pengaomlopp är enormt och summorna som en fotbollsklubb har i omsättning kan idag utklassa vissa länders ekonomi.

 

Varför är det ingen spelare som uttrycker att de summor som står på deras lönepapper är absurda och omänskliga? Vi kan tycka att det var generöst av Zlatan att bygga en fotbollsplan till barnen i Rosengård men i själva verket hade Zlatan nästan kunnat bygga en fotbollsplan åt varenda unge på Rosengård med sin förmögenhet. Vi som är utomstående och bara ser detta pengaflöde från sidlinjen kan dock inte tänka så här, för gör vi de, kommer vi att tappa tron på mänskligheten. Hur kan alla dessa stenrika, överbetalda divor leva med att miljontals dör i svält när deras bankkonton är lika välfyllda som Göran Persson kostymer.

 

Samtidigt vill jag inte smutskasta den enda sport som är världsomtäckande, jag vill inte smutskasta den sport som förgyller mina helger och jag vill inte att Zlatan bygger tusen fotbollsplaner i Malmö, även om det troligtvis hade minskat oroligheterna i staden.

 

Det har diskuterats mycket i världsmedia om hur unga framtidslöften lämnar sina moderklubbar för att komma till de utländska lagen. Där får de skyhöga löner, löner som de sedan vilt spenderar. Att klubbar kan ha moralen att dela ut så stora summor till minderåriga spelare anser jag absurt. Nu ska jag inte dra alla världsstjärnor över en kam och säga att ingen hanterar sina finanser på ett bra sätt men många tycks prioritera fester och fina bilar framför att pensionsspara och bedriva välgörenhet. Ett undantag är det svenska framtidslöftet John Guidetti som just nu gör succé i den holländska fotbollen. Han lämnade Sverige och Brommapojkarna redan när han var 16 år och gick till stenrika Manchester City. Han har absolut inte kastat bort sina pengar för under sin tid som oerfaren ekonomihanterare hade han sin fader med sig. Pappan satte in Guidettis lön på ett konto som sedan sonen fick plocka ifrån, om han frågade först. Det är så här fler spelare borde resonera, att ha fötterna på jorden och inte på en Ferraris gaspedal.

 Football-Rich-List-dominated-by-Spanish-top-two

Hur kan då klubbarna betala dessa miljonbelopp till sina spelare? Klubbens intäkter är från publiken, teveavtal, spelarförsäljningar och sponsring från företagsmarknaden. Tv-intäkterna är i de stora ligorna väldigt höga. Säsongerna 2010/2011 och 2011/2012 i den italienska ligan tilldelades alla lagen tillsammans 181,5 miljoner Euro. De stora lagen vars matcher är särskilt eftertraktade får mest av pengarna vilket leder till att de kan köpa dyra spelare och betala höga löner.

 

I den nuvarande världsfotbollen är det i vissa fall inte de sportsliga framgångarna som leder till en stark ekonomi. Det beror snarare på vem som äger klubben. Lag som Malaga, Paris Saint Germain och Anzhi har under det senaste året fått ett extremt ekonomiskt lyft tack vare att förmögna företagsägare köpt upp klubben och pumpat in pengar. Man kan tycka att det är fel att lag kan köpa in världsklasspelare för pengar som de inte har förtjänat, pengar som inte spelats in av klubben.

Ett lag som sällan köper spelare för skyhöga summor utan väljer att fostra sina spelare är FC Barcelona. Laget har en erkänt bra sammanhållning i och med att alla lär sig hur det sociala spelet går till inom klubben. Alla åker samma slags bil till träningarna och har likadana kostymer inför matcherna. Klubben är ett kollektiv som är svårt att komma in i. Det var just därför Zlatan hade sådana svårigheter när han kom till klubben. För det första köptes han för en rekordhög summa och för det andra är han, något som bekräftats i hans självbiografi, på många sätt en utpräglad individualist, en ”one of a kind”. Han ville inte omskolas och gå omkring med en Barcelonauniform utan han ville ha Armani t-shirts och köra en rosa Ferrari till träningarna. Trots att Barcelona inte spenderas enorma summor på att köpa spelare kan det alltså ha sina negativa sidor trots allt.

Jag önskar att pengarna som storlagen spenderar på löner och spelarköp halveras. På 20 år har ekonomin inom fotbollen förbättrats radikalt. Jag hoppas att den får en lika stor omväxling åt andra hållet, alltså att fotbollen börjar involvera mindre pengar. Att klubbarnas pengar inte kommer från oljesheiker utan från vinstpengar eller marknadsföring. Varje gång diskussionen tas upp om att det är för mycket pengar inom fotbollen brukar jag alltid berätta samma historia som jag tycker speglar den värld fotbollspelarna lever i. Marcel Desailly var Chelseas mittback åren 1998-2004. En dag hade han varit och shoppat i London och när han sedan skulle åka hem hade han glömt var han parkerat bilen. Han gick och letade en liten stund tills han tröttnade. Då besökte han närmaste bilhandel och köpte en ny BMW och körde sedan hem. Han var så oberoende av pengar att han bara så där kunde köpa sig en ny bil. Denna historia säger allt och detta var flera år sedan, nu är det ännu värre. Låt det inte gå så långt att vi får höra historier om att lokalsinnet svikit en spelare efter en promenad med hunden så han köpte sig ett nytt hus.

marcel-desailly-01-web

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *